Vasbolt
XXIII. Budapest - Soroksár,
Grassalkovich út 146.

Hogyan válasszunk zárat?

"Zárat szeretnék vásárolni." Ez a mondat nagyon gyakran elhangzik.
"Milyet tetszik kérni?" Erre a kérdésre már sokan elbizonytalanodnak, hiszen a közel 50-féle zárból nehéz kiválasztani a megfelelőt.
Hát akkor nézzük, hogyan is válasszunk zárat!

Ma a legtöbb zár univerzális: jobbos és balos ajtóhoz egyaránt használhatók, DE ehhez a kilincs által működtetett csapdanyelvet a megfelelő oldalra kell fordítani.
Ezt mi az üzletben természetesen elvégezzük, de ehhez tudnunk kell, hogy az ajtó balos vagy jobbos.

Tehát az első lépés: az ajtó nyitás irányának a meghatározása.

advices

Álljunk szembe az ajtóval úgy, hogy az felénk nyíljon. Ha jobb oldalon van a kilincs, és bal oldalon a pánt, akkor az balos ajtó. Balos ajtóhoz balos zár kell.

A második lépés: nézzük meg, hogy BEVÉSŐ vagy RÁSZEGEZŐ ZÁRUNK van.

Alapvetően kétféle zártípust különböztetünk meg:
BEVÉSŐ ZÁRAK — az ajtólapba vésett üregben helyezkednek el
RÁSZEGEZŐ ZÁRAK — az ajtólap felszínére, a lakás felőli oldalra vannak rögzítve.

A harmadik lépés: a szükséges méret meghatározása.

Bevéső zárak méretválasztása:
advices

A zártestek méretbe sorolása az előlap és a kilincstengely távolsága/a kulcs- és a kilincstengely távolsága alapján történik. Ezek az elsődleges méretek. Ezek azért meghatározóak, mert az ajtó ezekre a méretekre van kilyukasztva. Ha ettől eltérő méretű zárat akarunk beletenni, az esztétikai problémát és többletmunkát okozhat.
Legjellemzőbb méretek a nagy testű záraknál 45/90, 40/90 és 50/90, a kisebb, egynyelves Lővér zárak mérete 55/55.

Ahhoz, hogy megállapítsuk a nekünk szükséges méretet, ezekre az adatokra lesz szükségünk. A művelet sokkal egyszerűbb, mint a leírás alapján gondolnánk. Sokat segít, ha megnézzük a mellékelt ábrát.

Mérjük meg a zár előlap széle és a kilincs csatlakozásának középpontja közti távolságot (ha a zárat kiszereltük, akkor az előlap vastagságát is beleszámítva, ami általában 3 mm). Ez egy vízszintes mérés.
Ezután mérjük meg a kulcslyuk kerek részének a középpontja és a kilincs csatlakozásának középpontja közti távolságot. Ez egy függőleges mérés.

A többletmunka elkerüléséhez érdemes azt is megmérni, hogy a két nyelv (csapdanyelv és retesznyelv) hol helyezkedik el a zár előlapon. Egynyelves zárak esetén ez sokkal egyszerűbb, mert az mindig középen van.

Ha bizonytalan abban, hogy jól végzi-e a méréseket, a legjobb, ha kiveszi a zárat, és a vásárláshoz magával hozza a boltba.

Rászegező zárak méretválasztása:
advices

A rászegező zárak többnyire másodzárak.

Az egy ponton záró rászegező zárakat egy mérettel jellemezhetjük: a zár előlapja és a forgató gomb (forgató pont) távolsága.